KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Apollon Smintheus Tapınağı Anastylosis Restorasyon Çalışmaları Devam Ediyor

1980 yılından bu yana Bakanlığımız izinleri ile Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Coşkun ÖZGÜNEL başkanlığında yürütülen kazı ve restorasyon çalışmaları kapsamında Hellenistik Dönem’e (M.Ö. 330-30) tarihlenen Apollon Smıntheus Tapınağı'nda da anastylosis ve restorasyon çalışmaları sürüyor.
 
Apollon Tapınağı'nda devam eden anastylosis ve restorasyon çalışmaları kapsamında, 2013 kazı sezonunda 11 basamaklı merdivenlerin imitasyonları mermer taklidi malzeme ile tamamlanmıştı. 2014 yılında ise,  planlandığı gibi 10 sütunun ayağa kaldırılması çalışmalarına devam ediliyor.
 
Restorasyon uzmanı mimarlar tarafından projelendirilip, inşaat mühendisleri tarafından statik hesapları yapılan, uygulaması ise heykeltıraşlar, restoratörler ve arkeologlardan oluşan bir bilim kurulu tarafından gerçekleştirilen restorasyon projesi ile eldeki özgün malzeme kullanılarak, tapınağın ön cephesine bakış açısı ve derinlik kazandırılması amaçlanıyor.
 
Suya bakılarak kehanette bulunulmasından ötürü bir su kaynağı yakınına kurulan Apollon Smintheus Kutsal Alanı’nın, eski yazılı kaynaklar göz önüne alındığında; antik çağda Troas bölgesi halkları kadar Ege dünyasının birçok yerinden de kehanet için gelen insanlara hizmet ettiği anlaşılıyor.